Jak vzniká zubní kaz?

Jak vzniká zubní kaz?

Jak se dostáváme k zubnímu kazu?

Tak jako třeba v té již málo používané pranostice: „Jak červen hřích, tak bledý stužkovec,“ má i zubní kaz svůj poměrně neúprosný způsob, jak se dostávat pod naši zubní sklovinu. A uvěřte mi na slovo, že jakmile se tam jednou vejde, už ho nemůžete jen tak vystrnadit. Fakt, který by mohl increase the interest here with a little twist of humor is that zubní kaz je jako nezvaný host na večírku, kterého jste sice nezvali, ale přesto si našel cestu k vašemu all inclusive baru.

Co přesně je zubní kaz?

Definujme si nejprve, co přesným smyslu slova zubní kaz je. Je to proces, při kterém dochází k postupnému rozkladu zubní skloviny a dentinu, vyvolaném působením bakterií, které metabolizují cukry a vytvářejí kyseliny rozhodující sklovinu. Nesmírně inspirující! Je to jako sledovat film o přežití v divočině, kde sklovina a dentin jsou ti hrdinové, kteří bojují proti nepřátelským bakteriím. A cukr je tou svízelí, kterou se snažíme vyhýbat, ale kterou nemůžeme jen tak ignorovat.

Role cukru v zubním kazu

S cukrem je to moc komplikované. Je to jako ten sladký jed, k němuž se většinou vracíme, protože je tak návykový, i když víme, že nám škodí. Ale kdo by si odmítl kousek dortu nebo bonbónu? Já jsem první, kdo si vezme ten druhý kus. Ale co už méně chápeme, je, jak se tento cukr proměňuje v kyselé monstra, které nám ničí zuby.

Inklinujeme k tomu, abychom si mysleli, že cukr přímo ničí naše zuby. Ale ve skutečnosti se s ním setkávají tyto malé bakteriální darebáci, které ho konzumují a změní se v kyselinu. Je to, jako kdyby si tyto bakterie objednaly cukr na dovážku, kde cukr je ta výživa a kyselina je jejich odpadem. A tato kyselina pak vymývá minerály z naší skloviny, což vede k vytvoření zubního kazu. Takže žádný cukr, žádná párty pro bakterie, což znamená, žádný odpad, který by nám ničil zuby.

Prevence zubního kazu

Falešným předpokladem může zapříčinit ztrátu vašich zubů. Nepočítáte-li s cukrem jako hlavním nepřítelem, je načase přehodnotit tuto myšlenku. Vždyť za vše může cukr, ten se vám dostává až na dno duše. I když tu a tam někde zahlédnete nějaký ten cukrík, určitě si ho nenecháte jen tak. Je to ta „nejnebezpečnější“ sladkost, která dokáže v jednom okamžiku proměnit ten nejlepší zážitek ve vašem životě na ten nejhorší.

A protože víme, že cukr je v podstatě nefér protivník, který si hraje s našimi chuťovými pohárky, jedním z nejlepších způsobů, jak ho porazit, je ho jednoduše méně konzumovat. A o to větší šanci máme, pokud začneme dělat kroky k tomu, abychom se méně spoléhali na cukr jako na zdroj sladkosti. Takže méně čokolády, méně cukru v kávě a čaji, méně sladkých nápojů, méně všeho, co je plné toho sladkého "jedu".

Jak se bránit zubnímu kazu?

Bohužel pro nás, tyto bakteriální darebáci jsou skutečně velkými umělci v tom, jak začít párty v našich ústech bez našeho svolení. A tak většinou skončíme s tím, že máme zubní kaz, aniž bychom o tom věděli. Ale jak se tedy bránit?

Někteří by řekli: „Preventivní péče je vše!“ – a mají pravdu. Možná se vám to bude zdát jako trochu nuda, ale pravidelný ústní hygienický režim je opravdu klíčem. Pravidelné čištění zubů, používání dentální nitě a ústní vody, kontrola u zubního lékaře, to vše jsou nástroje, které můžeme použít k tomu, abychom se ubránili zubnímu kazu.

Myslím si, že každý z nás má nějakou tu historku o zubním kaz. Já, Karel, si osobně pamatuji na tu dobu, když mi bylo asi 10 let a jako každý kluk v tom věku jsem miloval sladkosti. Lepší řečeno, sladkosti byly pro mě to nejlepší na světě. Ale kdo by tušil, že to skončí tak tragicky (nebo jak by řekl můj zubař), že jsem si skoro sám vrtal zuby! Ta lekce zůstala se mnou a od té doby jsem se pokusil cukru vyhýbat. Ale ano, i já mám své slabé chvíle, kdy si dopřeju tu čokoláda.

Napsat komentář